American Motorcycle Blog

Ben je in bezit van een Harley-Davidson softail-model met Twin-Cam blok t/m 2006 dan moet je ervoor zorgen dat je tijdig je nokkenaskettingspanners (cam chain tensioners) vervangt.
Wanneer het moment van vervanging precies is durf ik niet te zeggen maar tussen de 40.000 en 50.000 kilometer geld wel als standaard. De nokkenaskettingspanners zorgen ervoor dat de aandrijfketting van de nokkenassen een constante spanning behouden, onderin het motorblok zitten twee van die spanners.

Zodra je je motor start gaan die kettingen draaien en lopen ze continue langs de spanblokjes. Je snapt dat dit na verloop van tijd aan slijtage onderhevig is. Als je ze niet tijdig vervangt kunnen de kettingen er zelfs af lopen met als gevolg een bak ellende die niet te overzien is.

Daarnaast kun je allerlei troep in je oliepomp en daardoor in je blok krijgen, zoals plastic of ijzerslijpsel. Dat werkt al helemaal niet bevorderlijk. Check of laat het checken want dit voorkomt nare en vooral dure reparaties.

Als de nokkenasspanners aan vervanging toe zijn zijn er drie opties waaruit je kan kiezen. Je kan dezelfde spanners nemen waarmee je prima uit de voeten kan en weer probleemloos 40 tot 50.000 kilometer kan knallen. Of je neemt de hydraulisch gespannen kettingen die veel minder snel slijten en dus ook wat langer mee gaan. Wil je helemaal van dat geneuzel af zijn vervang ze dan door S&S tandwielen kit. Voor de laatste zul je wel een en ander moeten laten meten er mag namelijk geen speling op de krukas zitten (op- en neergaande) wil je deze set (laten) monteren.

Prijs zit er natuurlijk ook verschillen in de kits maar daarvoor verwijs ik je naar de lokale Harley-Davidson dealer of erkend reparateur.

Bron: www.harliepleats.nl

About author Bekijk alle berichten Author website

Kris Spithout

American motorcycle enthusiast. Groot liefhebber van zwaar Amerikaans staal! Geboren met motorolie in zijn aderen, houd van alles op twee wielen zolang hij zelf maar niet hoeft te trappen.