American Motorcycle Blog
Brice Hennebert van Workhorse Speed Shop

Terwijl het werk vordert om van een Scout Bobber een echte spintracer te maken, nemen we even de tijd om te praten met Brice van Workhorse Speed Shop om meer te weten te komen over hem en zijn inspiratie bij het bouwen van unieke motorfietsen.

Q: Je bent opgegroeid rond je vaders motoren; wat is je vroegste herinnering aan motorfietsen?

A: “Dat was denk ik mijn buurman die een oude motor probeerde te starten voor het huis van mijn ouders; een oude tweetakt terreinfiets. Het kostte een paar uur, een paar flinke trappen en een paar flinke vloeken. Ik was toen 5 denk ik.”

Q: Hoe oud was je toen je zelf aan motoren ging werken, en wanneer bouwde je je eerste custom? 

A: “Toen ik 15 was. Mijn vader gaf me een overleden Yamaha DT MX50 die tegen een tractor was geknald. Het werk aan het motorblok deed ik samen met mijn vader en ik liep beurzen af om de juiste voorvork en zo te vinden. Uiteindelijk was mijn eerste motorfiets dus een beetje een custom. De eerste échte custom was een BMX fiets, uitgevoerd met een zijspan uit een appelkist en een Godier Genoud kuip.”

Q: Je bent opgeleid als grafisch ontwerper; reed je in die tijd ook motor?

A: “Tijdens mijn opleiding woonde ik in Brussel, dus toen fietste ik alleen. Ik had wel een CB750, maar niks bijzonders. Pas later ging ik me weer bezighouden met motoren, misschien wel tien jaar later.”

Q: Wanneer besloot je je werk te maken van je passie?

A: “Op het moment dat een tweede persoon me vroeg om een custom bike te bouwen. Toen dacht ik: ‘Misschien kan ik dit wel fulltime doen’, maar het was pas 5 jaar later dat ik zonder bijbaantjes kon.”

Q: Hoe kwam het idee tot stand; was dat heel acuut of juist iets wat je altijd al wilde?

A: “Het was echt geleidelijk. In eerste instantie ontdekte ik via het werk van de Wrench Monkees dat je café racers en dergelijke motoren kunt baseren op Japanse fietsen. Mijn vader en mijn vrienden vonden altijd dat de basis per sé een Europese motorfiets moest zijn. Een old-school Brit of Italiaan. Maar toen bouwde ik mijn CB750 om met een Rickman tank en een zadel dat al jaren in mijn vaders werkplaats rondslingerde. Zodra een vriend van me vroeg ook zoiets voor hem te bouwen, dacht ik: ‘Dit zou wel eens de beste baan op aarde kunnen zijn.’ Ik besloot alles op alles te zetten om de beste bouwer te worden maar moet nog steeds een hoop leren.”  

Q: Hoe voelt het om terug te komen bij de werkplaats uit je jeugd, maar nu als professioneel motorfietsbouwer?

A: “Dat voelde echt heel goed; echt een veilige haven, weg van alle drukte en toestanden van de stad. Voor mijn vader was het ook leuk, want mijn werk kwam voort uit zijn passie. De eerste twee jaar zat Workhorse in die werkplaats, maar nu zitten we op een nieuwe locatie, die zowel technisch als commercieel beter past bij wat ons voor ogen staat met Workhorse.”

Q: Wat is naar jouw idee een echt goeie custom? Waarvan ben jij echt onder de indruk als je een custom motorfiets ziet?

A: “Een gevoel voor proporties, subtiele verwijzingen naar allerlei aspecten uit de motorsport, efficiëntie en ervaring in het bouwproces, racing, geen plastic, geen bullshit en eerlijkheid. Ik push mezelf ook voortdurend, dus ik let ook op steeds weer nieuwe mensen en kijk ook naar heel andere dingen dan motoren.”

Q: Wat zijn je favoriete tools in de werkplaats?

A: “Dat zijn toch wel de bead roller en m’n TIG lasapparaat.”


Q: Naar welke motorfietsevents kijk je het meeste uit?

A: “Als ik echt wel zien wat er in Europa speelt, dan ga ik naar de Bike Shed in Londen, maar je komt me ook tegen bij Reunion in Monza, Wheels & Waves, Cafe Racer festival, Glemseck 101 en nog een paar plekken.”

Q: Wat is jouw beste herinnering aan een motorfiets?

A: “Mijn vader kocht eens 14 Urals met zijspan in Rusland en verkocht er 13 aan vrienden en familie. We zijn met vijf van die dingen via binnenwegen helemaal naar Corsica gereden. Ik denk dat ik toen elf jaar was. Vijf van onze groep zaten dus in zo’n zijspan, inclusief mijn moeder, zus en zelfs de hond. We waren heel wat tijd kwijt aan reparaties, want die dingen waren aardig afgetrapt, maar het is wel mijn meest dierbare herinnering.”

Q: Welke andere hobby’s heb je, naast motorfietsen?

A: “Auto’s, fabricagetechnieken, design en bierdrinken; dat zijn wel mijn interesses. En plezier maken met mijn vrienden in het dorp.”

Q: We kunnen natuurlijk nog niet al teveel prijsgeven over de Scout Bobber racer die je aan het bouwen bent, maar Waarmee ben je op het moment bezig?

A: “Vandaag was ik de achtervork aan het lassen. Een lastig klusje, maar het resultaat is de moeite waard. Het project vordert gestaag, en tot nu toe haal ik al mijn doelen als het gaat om de deadlines voor fabricage. Dat loopt lekker dus.”

About author Bekijk alle berichten Author website

Kris Spithout

American motorcycle enthusiast. Groot liefhebber van zwaar Amerikaans staal! Geboren met motorolie in zijn aderen, houd van alles op twee wielen zolang hij zelf maar niet hoeft te trappen.