American Motorcycle Blog
Harley-Davidson Fatbob 2018

Harley-Davidson verraste iedereen door met 8 volledig aangepaste Softails op de proppen te komen. Wel jammer voor de liefhebbers van de Dyna’s want die zijn helaas uit het gamma geschrapt!

De meest opvallende van alle nieuwe Softails is zonder twijfel de Fatbob. Deze lijkt in de verste verte niet meer op zijn voorganger en doet zelfs een beetje Japans aan, sorry, vloeken in de kerk. Nee de nieuwe fatbob oogt alsof hij flink wat uurtjes in de sportschool heeft door gebracht. Hij is slanker, lichter en oogt een stuk strakker. Het blok wat bij de vorige versie nog in rubbers hing zit nu strak op het frame bevestigt. Volgens Harley-Davidson zou hij 34 procent stijver zijn dan de oude Bob. Meest opvallende items zijn de dikke uitlaten en de aparte koplamp. Wel even wennen want de oude dubbele lampen maakte de Fatbob juist zo herkenbaar. De nieuwe korte rechthoekige koplamp zal over een tijdje waarschijnlijk net zo herkenbaar zijn.

Om de rijeigenschappen te verbeteren heeft de nieuwe Fatbob extra grondspeling gekregen en strakkere vering. Die vering loopt achter als monoshock onder het zadel door. De oude voorvork is vervangen door een moderne upside-down vork. Ook de remmen zijn sterk verbeterd wat ook wel nodig is om dit beest in bedwang te houden. Met voor een dubbele vierzuigerremklauw voor is dat goed voor elkaar. Het rechte stuur ligt net als bij het vorige model goed in de hand en geeft de bestuurder de juiste controle. De Fatbob staat – hoe kan het ook anders – op behoorlijk dikke rubbers. Voor heeft hij 150 en achter zelfs 180 Dunlop D429 banden om de motor goed op de weg te houden.

Als krachtbron beschikt de Fatbob over het nieuwe Milwaukee Eight 107 cubic-inch motorblok met 145Nm een echte krachtpatser. Voor wie dat nog niet genoeg is is er de 114 cubic-inch uitvoering met 155Nm. De Fatbob start met een knop op het dashboard (zolang je de key-fob bij de hand hebt). Waar andere modellen inmiddels een modern dashboardje in het stuur hebben zit het bij de Bob waar het naar mijn idee ook hoort, op de tank.

De afwerking is bij Harley-Davidson zoals altijd tot in detail perfect. Zo ook bij de Fatbob, de lijnen kloppen de kleuren sluiten weer perfect op elkaar aan en de motor ziet er gewoon bruut uit.
Het is even wennen maar Harley-Davidson laat met dit model wel zien dat ze echt durven te vernieuwen. Ik ben benieuwd hoe deze brutus-bike in het echt zal rijden, daarover binnenkort meer.

Harley-Davidson Fat Bob 114 of 107
Motor: 1.868cc, 4 kleppen/cilinder, vloeistofgekoelde tweecilinder
Max. koppel: 155 Nm
Transmissie: zesbak, riem
Frame: stalen buizenframe
Voorvering: Showa voorvork, niet regelbaar
Achtervering: Showa monoshock, regelbaar met veervoorspanning,
Voorrem: dubbele 320 mm schijf met vierzuigerremklauw
Achterrem: enkele schijf met tweezuigerremklauw
Banden voor/achter: 150/80-16 / 180/70-16
Drooggewicht: 296 kg
Zithoogte: 710 mm
Tankinhoud: 13,6 l.
Topsnelheid: > 170 km/u
Kleuren: Vivid Black, Black Denim, Red Iron Denim, Bonneville Salt Denim, Industrial Grey Denim
Prijs Nederland: vanaf € 20.950,00

Meer informatie kun je vinden op H-D.com

About author Bekijk alle berichten Author website

Kris Spithout

American motorcycle enthusiast. Groot liefhebber van zwaar Amerikaans staal! Geboren met motorolie in zijn aderen, houd van alles op twee wielen zolang hij zelf maar niet hoeft te trappen.